O przedszkolu
Aktualności
Grupy przedszkolne
Strefa Rodzica
Biuletyn Informacji Publicznej
Porady dla rodziców
Rada Rodziców
Opłaty
Żywienie
Jadłospis
Akcje charytatywne
Archiwum
RODO
Rekrutacja
Kontakt
ePUAP

line

Wielkanoc

Naturalne barwienie jajek. 07.04.2020

line

Drogie ŻABKI.

Naturalne barwienie jajek to świetny pomysł na wspólne eksperymenty w kuchni. Sprawdźcie dzieci jak różne naturalne barwniki takie jak kapusta, cebula, szpinak, buraki i kurkuma wpływają na zmianę koloru jajka. Efekty końcowe bardzo was zaskoczą, bo kolory jajek będą zmieniały się czasem niezwykle .

Do zabawy w barwienie potrzebujesz: białe jajka, buraki, cebulę, szpinak lub pietruszkę, kurkumę, czerwoną kapustę, ocet, masło lub oliwę. Dodatkowo będziesz potrzebować: garnek, wodę, łyżkę, deskę do krojenia i nóż.
Naturalne barwienie jajek. Przykłady.

Barwienie jajek cebulą i burakami
Obierz cebulę i wrzuć łupiny do garnka. Następnie zalej je wodą i dodaj 2 łyżki octu. Włóż do wody surowe jajko i gotuj przez kilka minut. Najlepsze efekty kolorystyczne otrzymamy na białych jajkach. Łupiny cebuli pozwalają uzyskać odcienie brązu, pomarańczu i żółci.

Barwienie jajek burakami.
Wrzuć do garnka pokrojonego buraka i dodaj trochę wody oraz 2 łyżki octu. Gotuj jajka w soku z buraków przez kilkanaście minut od momentu zagotowania. Jajka pozostawiamy w barwiącym roztworze z dodatkiem dwóch łyżek octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Pisanki będą miały bardziej intensywny kolor jeśli pozostaną w wodzie na kilka godzin lub całą noc. Burak pozwala uzyskać odcienie różu, purpury i głębokiej czerwieni.


Barwienie jajek szpinakiem, lub pietruszką
Wrzuć do garnka szpinak lub pietruszkę i dodaj trochę wody . Gotuj jajka w szpinaku przez kilkanaście minut od momentu zagotowania. Pozostaw jajka , aż zmienią kolor.
Czy kolor przypomina zieleń, czy ma bardziej odcienie szarości? Myślę, że efekt i tak wyszedł ciekawy.


Barwienie jajek kapustą
Pokrój czerwoną kapustę, wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj dwie łyżki octu. Gotuj wywar około 20 minut. Następnie włóż jajka do wywaru na minimum 15 minut . Pozostaw jajko w barwniku z dodatkiem octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Aby jajka były jaśniejsze należy moczyć je w wywarze około 2-3h, a jesli mają być bardziej granatowe muszą spędzić w kapuścianym barwniku całą noc. Za pomocą czerwonej kapusty uzyskamy kolory od błękitu, poprzez turkus do granatu.
Efekt zabarwienia jajek kapustą jest fenomenalny, a każda pisanka ma inne walory kolorystyczne i subtelne przebarwienia. Aby wydobyć jeszcze bardziej głębię koloru warto nasmarować jaja na koniec tłuszczem np.: masłem lub oliwą z oliwek.

Przepiękny efekt koloru żółtego uzyskamy dzięki kurkumie. Wystarczy zagotować jajka w wodzie z dodatkiem około dwóch łyżek kurkumy. Kolor jest bardzo ładny i intensywny już po kilkunastu minutach.

Warto poeksperymentować z moczeniem jaj w różnych roztworach zarówno w kurkumie, buraczkach lub kapuście. Jajka różnie reagują i pojawiają się czasem ciekawe efekty przebić kolorystycznych. Dla dzieci takie obserwacje i nauka są świetnym zajęciem prawie na cały dzień🙂.

line

Zdjęcie: Wielkanoc Zdjęcie: Wielkanoc Zdjęcie: Wielkanoc Zdjęcie: Wielkanoc