Drogie ŻABKI.
Naturalne barwienie jajek to świetny pomysł na wspólne eksperymenty w kuchni. Sprawdźcie dzieci jak różne naturalne barwniki takie jak kapusta, cebula, szpinak, buraki i kurkuma wpływają na zmianę koloru jajka. Efekty końcowe bardzo was zaskoczą, bo kolory jajek będą zmieniały się czasem niezwykle .
Do zabawy w barwienie potrzebujesz: białe jajka, buraki, cebulę, szpinak lub pietruszkę, kurkumę, czerwoną kapustę, ocet, masło lub oliwę. Dodatkowo będziesz potrzebować: garnek, wodę, łyżkę, deskę do krojenia i nóż.
Naturalne barwienie jajek. Przykłady.
Barwienie jajek cebulą i burakami
Obierz cebulę i wrzuć łupiny do garnka. Następnie zalej je wodą i dodaj 2 łyżki octu. Włóż do wody surowe jajko i gotuj przez kilka minut. Najlepsze efekty kolorystyczne otrzymamy na białych jajkach. Łupiny cebuli pozwalają uzyskać odcienie brązu, pomarańczu i żółci.
Barwienie jajek burakami.
Wrzuć do garnka pokrojonego buraka i dodaj trochę wody oraz 2 łyżki octu. Gotuj jajka w soku z buraków przez kilkanaście minut od momentu zagotowania. Jajka pozostawiamy w barwiącym roztworze z dodatkiem dwóch łyżek octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Pisanki będą miały bardziej intensywny kolor jeśli pozostaną w wodzie na kilka godzin lub całą noc. Burak pozwala uzyskać odcienie różu, purpury i głębokiej czerwieni.
Barwienie jajek szpinakiem, lub pietruszką
Wrzuć do garnka szpinak lub pietruszkę i dodaj trochę wody . Gotuj jajka w szpinaku przez kilkanaście minut od momentu zagotowania. Pozostaw jajka , aż zmienią kolor.
Czy kolor przypomina zieleń, czy ma bardziej odcienie szarości? Myślę, że efekt i tak wyszedł ciekawy.
Barwienie jajek kapustą
Pokrój czerwoną kapustę, wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj dwie łyżki octu. Gotuj wywar około 20 minut. Następnie włóż jajka do wywaru na minimum 15 minut . Pozostaw jajko w barwniku z dodatkiem octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Aby jajka były jaśniejsze należy moczyć je w wywarze około 2-3h, a jesli mają być bardziej granatowe muszą spędzić w kapuścianym barwniku całą noc. Za pomocą czerwonej kapusty uzyskamy kolory od błękitu, poprzez turkus do granatu.
Efekt zabarwienia jajek kapustą jest fenomenalny, a każda pisanka ma inne walory kolorystyczne i subtelne przebarwienia. Aby wydobyć jeszcze bardziej głębię koloru warto nasmarować jaja na koniec tłuszczem np.: masłem lub oliwą z oliwek.
Przepiękny efekt koloru żółtego uzyskamy dzięki kurkumie. Wystarczy zagotować jajka w wodzie z dodatkiem około dwóch łyżek kurkumy. Kolor jest bardzo ładny i intensywny już po kilkunastu minutach.
Warto poeksperymentować z moczeniem jaj w różnych roztworach zarówno w kurkumie, buraczkach lub kapuście. Jajka różnie reagują i pojawiają się czasem ciekawe efekty przebić kolorystycznych. Dla dzieci takie obserwacje i nauka są świetnym zajęciem prawie na cały dzień🙂. |