O przedszkolu
Aktualności
Grupy przedszkolne
Strefa Rodzica
Biuletyn Informacji Publicznej
Porady dla rodziców
Rada Rodziców
Opłaty
Żywienie
Jadłospis
Akcje charytatywne
Archiwum
RODO
Rekrutacja
Kontakt
ePUAP

line

Kulinarny Dzień Dziecka.

Dzieci lubią jak jedzenie się do nich uśmiecha :)

line

Dzień Dziecka to nie tylko zabawy, to nie tylko prezenty. Aby ten dzień był wyjątkowy możemy go udoskonalić bawiąc się z naszymi pociechami w Master Chefów :)

Ciekawym pomysłem, aby ten dzień był nie tylko zdrowy, ale też zabawny są pyszne i ciekawe aranżacje kanapek na różne sposoby – ogranicza nas tu tylko fantazja i zawartość lodówki. Możemy tworzyć najróżniejsze kompozycje – twarze, zwierzęta, postaci z bajek a nawet mini- historyjki.

Znajdą tu Państwo kilka przepisów na "Kulinarny Dzień Dziecka"

Kolekcja torebek :)

Składniki:

chleb tostowy maślany
serek śmietankowy
szynka
żółty ser
ketchup
ogórek

Uwaga! ilość produktów uzależniona od wielkości kolekcji;)

Tosty smarujemy serkiem śmietankowym, przykrywamy drugim tostem i smarujemy kolejną warstwę serka, wycinamy wzory torebek, a następnie na górną warstwę serka przyklejamy dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek smarujemy ketchupem, a raczki robimy z ogórka.

Kolorowe babeczki

Składniki:

galaretka zielona 1 szt
galaretka czerwona 1 szt
winogrona zielone 20 dag lub inne owoce dostępne

Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance gotującej wody. Po wystudzeniu nalać w foremki do pieczenia babeczek i włożyć połówki winogron bez pestek lub inne pokrojone owoce. Odstawić w chłodne miejsce. Jak się zsiądą, żeby wyjąć należy na chwilkę włożyć do ciepłej wody. Wyłożyć na talerz.


Biedronkowa przystawka


Na talerz przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz śmietankę . Ugniatamy widelcem. Tak przygotowanym serem smakujemy krakersy. Szczypiorek siekamy. Rozdrobnionym posypujemy wyłożony na krakersy ser.
Pomidorki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Każdą połówkę dodatkowo nacinamy i lekko rozchylamy, formując w ten sposób skrzydełka. Uformowane biedronki układamy na szczypiorek.
Oliwki dzielimy na 4 części i wykonujemy z nich głowy biedronek. Jedną z oliwek przeznaczamy na wykonanie kropek na pomidorkach. Oczy natomiast wykonujemy z sera.

Kolorowe kanapki :)


Kanapeczki nie tylko ładnie wyglądają, ale też smakują.
Do zrobienia ich używamy pomidorów, szynki, sera, zielonego pieprzu, sałaty, natki pietruszki, papryki i ogórka. Jest tyle dodatków i możliwości, że wygląd kanapek - ich kształt, kolor - tylko i wyłącznie zależy od naszej inwencji twórczej.

Lody nie dla ochłody :)

Do wykonania potrzebne są:

chleb (może być też graham)
szynka lub salami, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek, pomidorki koktajlowe, serek do smarowania lub masło

Sposób wykonania:
Z kromek chleba wykrawamy trójkąty, które smarujemy masłem lub serkiem. Z salami lub innej wędliny wycinamy trójkąty, które kładziemy na chlebie. Żółty ser kroimy w cienkie paseczki i układamy na salami. Pomidory lub paprykę kroimy w kwadraty. Plastry ogórka układamy na górze kanapki.

Salcesonowy torcik :)


3 galaretki (różne smaki)
4 łyżki żelatyny
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej śmietany

Najpierw przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu.
Mleko zagotować z cukrem, trochę odlać mleka i rozrobić żelatynę, później wlać i rozrobić, dodać śmietanę.
Galaretki pokroić w cząstki, rozłożyć na półmisek lub ułożyć warstwami kolorów na blaszce do pieczenia babki i zalać przestudzoną masą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Znakomicie zastępuje lody :)

Możliwości przygotowania potraw jest bardzo dużo, ja podałam tylko kilka z nich, do których dołączone są zdjęcia.
SMACZNEGO :)


line

Zdjęcie: Kulinarny Dzień Dziecka. Zdjęcie: Kulinarny Dzień Dziecka. Zdjęcie: Kulinarny Dzień Dziecka. Zdjęcie: Kulinarny Dzień Dziecka. Zdjęcie: Kulinarny Dzień Dziecka. Zdjęcie: Kulinarny Dzień Dziecka. Zdjęcie: Kulinarny Dzień Dziecka.