Dzień Dziecka to nie tylko zabawy, to nie tylko prezenty. Aby ten dzień był wyjątkowy możemy go udoskonalić bawiąc się z naszymi pociechami w Master Chefów :)
Ciekawym pomysłem, aby ten dzień był nie tylko zdrowy, ale też zabawny są pyszne i ciekawe aranżacje kanapek na różne sposoby – ogranicza nas tu tylko fantazja i zawartość lodówki. Możemy tworzyć najróżniejsze kompozycje – twarze, zwierzęta, postaci z bajek a nawet mini- historyjki.
Znajdą tu Państwo kilka przepisów na "Kulinarny Dzień Dziecka"
Kolekcja torebek :)
Składniki:
chleb tostowy maślany
serek śmietankowy
szynka
żółty ser
ketchup
ogórek
Uwaga! ilość produktów uzależniona od wielkości kolekcji;)
Tosty smarujemy serkiem śmietankowym, przykrywamy drugim tostem i smarujemy kolejną warstwę serka, wycinamy wzory torebek, a następnie na górną warstwę serka przyklejamy dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek smarujemy ketchupem, a raczki robimy z ogórka.
Kolorowe babeczki
Składniki:
galaretka zielona 1 szt
galaretka czerwona 1 szt
winogrona zielone 20 dag lub inne owoce dostępne
Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance gotującej wody. Po wystudzeniu nalać w foremki do pieczenia babeczek i włożyć połówki winogron bez pestek lub inne pokrojone owoce. Odstawić w chłodne miejsce. Jak się zsiądą, żeby wyjąć należy na chwilkę włożyć do ciepłej wody. Wyłożyć na talerz.
Biedronkowa przystawka
Na talerz przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz śmietankę . Ugniatamy widelcem. Tak przygotowanym serem smakujemy krakersy. Szczypiorek siekamy. Rozdrobnionym posypujemy wyłożony na krakersy ser.
Pomidorki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Każdą połówkę dodatkowo nacinamy i lekko rozchylamy, formując w ten sposób skrzydełka. Uformowane biedronki układamy na szczypiorek.
Oliwki dzielimy na 4 części i wykonujemy z nich głowy biedronek. Jedną z oliwek przeznaczamy na wykonanie kropek na pomidorkach. Oczy natomiast wykonujemy z sera.
Kolorowe kanapki :)
Kanapeczki nie tylko ładnie wyglądają, ale też smakują.
Do zrobienia ich używamy pomidorów, szynki, sera, zielonego pieprzu, sałaty, natki pietruszki, papryki i ogórka. Jest tyle dodatków i możliwości, że wygląd kanapek - ich kształt, kolor - tylko i wyłącznie zależy od naszej inwencji twórczej.
Lody nie dla ochłody :)
Do wykonania potrzebne są:
chleb (może być też graham)
szynka lub salami, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek, pomidorki koktajlowe, serek do smarowania lub masło
Sposób wykonania:
Z kromek chleba wykrawamy trójkąty, które smarujemy masłem lub serkiem. Z salami lub innej wędliny wycinamy trójkąty, które kładziemy na chlebie. Żółty ser kroimy w cienkie paseczki i układamy na salami. Pomidory lub paprykę kroimy w kwadraty. Plastry ogórka układamy na górze kanapki.
Salcesonowy torcik :)
3 galaretki (różne smaki)
4 łyżki żelatyny
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej śmietany
Najpierw przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu.
Mleko zagotować z cukrem, trochę odlać mleka i rozrobić żelatynę, później wlać i rozrobić, dodać śmietanę.
Galaretki pokroić w cząstki, rozłożyć na półmisek lub ułożyć warstwami kolorów na blaszce do pieczenia babki i zalać przestudzoną masą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Znakomicie zastępuje lody :)
Możliwości przygotowania potraw jest bardzo dużo, ja podałam tylko kilka z nich, do których dołączone są zdjęcia.
SMACZNEGO :)
|